جستجو

نقش‌آفرینی سازمان نظام مهندسی ساختمان در شورای پژوهش استان جهت پایداری منابع آبی

  • صفحه اصلی
  • نقش‌آفرینی سازمان نظام مهندسی ساختمان در شورای پژوهش استان جهت پایداری منابع آبی
نقش‌آفرینی سازمان نظام مهندسی ساختمان در شورای پژوهش استان جهت پایداری منابع آبی

«در راستای تفاهم‌نامه منعقده فی‌مابین سازمان نظام مهندسی ساختمان و اتاق بازرگانی، جلسه‌ای پژوهشی با حضور اعضای شورای پژوهش استان و نمایندگان سازمان نظام مهندسی ساختمان، به‌منظور ارائه و بررسی طرح‌های پژوهشی مشترک با محوریت صرفه‌جویی در منابع آبی در ساخت ساختمان‌ها، روز دوشنبه 17 آذر 1404 در محل اتاق بازرگانی یزد برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی، این جلسه با حضور دکتر مریم فروتنی و دکتر محمدرضا میرجلیلی به‌عنوان نمایندگان سازمان نظام مهندسی ساختمان، آقایان دکتر اعلم و دکتر زینی از دانشگاه یزد، و جمعی از اعضای شورای پژوهشی استان تشکیل شد. پس از ارائه طرح پژوهشی از سوی نمایندگان سازمان نظام مهندسی ساختمان، توافق اولیه در خصوص اجرای طرح پیشنهادی و پیگیری مراحل بعدی آن حاصل گردید.

تدوین طرح پژوهشی با محوریت مدیریت پایدار در ساخت‌وساز
دکتر مریم فروتنی، عضو هیأت‌مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد، با اشاره به برگزاری نشستی تخصصی با محور مدیریت پایدار در صنعت ساخت‌وساز و با حضور اعضای کمیسیون بانوان سازمان نظام مهندسی و بانوان بازرگان در جلسه پیشین شورا، تدوین یک طرح پژوهشی هدفمند در حوزه استفاده بهینه از منابع آب در بخش ساختمان را پیشنهاد داد.
وی با تبیین محورهای مطرح‌شده در این نشست گفت: «در راستای مباحث ناظر بر پایداری منابع و کاهش مصرف آب متعارف، پیشنهاد شد امکان‌سنجی استفاده از پساب تصفیه‌شده شهری و صنعتی در فرآیندهای شست‌وشوی ماسه و تولید بتن به‌عنوان یکی از اولویت‌های پژوهشی در دستور کار قرار گیرد.»
فروتنی با تأکید بر رویکرد کاربردی این طرح افزود: هدف از اجرای این پژوهش، ارزیابی راهکارهای اجرایی و قابل پیاده‌سازی برای کاهش وابستگی صنعت ساختمان به منابع متعارف آب و حرکت تدریجی به سمت بهره‌برداری پایدار از منابع جایگزین است؛ رویکردی که می‌تواند به ارتقای بهره‌وری و تاب‌آوری این بخش کمک کند.
عضو هیئت مدیره سازمان  در پایان ابراز امیدواری کرد که نتایج این طرح پژوهشی، با فراهم‌آوردن پشتوانه علمی و تصمیم‌ساز، زمینه‌ساز تدوین سیاست‌های اثربخش و اجرای رویکردهای پایدار در حوزه ساخت‌وساز استان یزد باشد.

ارزیابی فنی و زیست‌محیطی استفاده از پساب تصفیه‌شده در فرآیندهای صنعت بتن
دکتر محمدرضامیرجلیلی، عضو هیأت‌مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد، با تشریح ابعاد یک طرح پژوهشی تخصصی؛ مطالعات جامع برای بررسی امکان استفاده از پساب تصفیه‌شده شهری در شست‌وشوی ماسه و تولید بتن در استان یزد را پیشنهاد داد.
وی با اشاره به شرایط حاکم بر صنعت ساخت‌وساز استان اظهار کرد: «یزد در حال حاضر با دو چالش اساسی و هم‌زمان مواجه است؛ نخست، تأمین ماسه و مصرف بالای آب در فرآیند شست‌وشوی آن و دوم، کیفیت نامطلوب آب مورد استفاده در تولید بتن. بخش عمده ماسه مصرفی استان از نوع رودخانه‌ای است که به دلیل وجود خاک و رس، نیازمند شست‌وشوی گسترده بوده است.»
میرجلیلی افزود: «از میان ۵۲ واحد ماسه‌شویی فعال در استان، تنها ۱۰ واحد با نصب سیستم‌های بازچرخانی آب توانسته‌اند میزان مصرف را به حدود ۷۰ لیتر در هر تن کاهش دهند. با این حال، همچنان روزانه نزدیک به هزار مترمکعب آب برای شست‌وشوی ماسه و حدود هزار مترمکعب دیگر برای تولید بتن در سطح استان مصرف می‌شود.»
این عضو هیأت‌مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان یزد با تأکید بر چالش کیفی منابع آب تصریح کرد: «آب چاه‌های عمیقی که در اغلب این واحدها مورد استفاده قرار می‌گیرد، عمدتاً شور یا نیمه‌شور بوده و دارای مقادیر بالای سولفات و کلراید است؛ عناصری که می‌توانند دوام و عمر مفید سازه‌های بتنی را به‌طور قابل توجهی کاهش دهند.»
وی با اشاره به استفاده محدود از پساب تصفیه‌شده در برخی واحدها خاطرنشان کرد: «اگرچه بهره‌گیری از پساب شهری در تعدادی از کارگاه‌های ماسه‌شویی آغاز شده است، اما تاکنون بررسی فنی و نظام‌مند دقیقی درباره تأثیر کلر آزاد موجود در پساب بر خوردگی میلگردها و رفتار بلندمدت بتن انجام نشده است.»
میرجلیلی محورهای اصلی این پژوهش را شامل امکان‌سنجی فنی اثر پساب بر بتن، تحلیل اقتصاد مهندسی گزینه‌های مختلف تأمین آب و ارزیابی پیامدهای زیست‌محیطی استفاده از پساب بر اساس رویکرد چرخه حیات عنوان کرد و افزود: «هدف نهایی این مطالعات، تدوین یک مستند فنی معتبر و قابل اتکا برای پشتیبانی از تصمیم‌گیری‌های اجرایی در سطح استان است.»
وی در پایان با اشاره به پیامدهای عینی استفاده از مصالح و آب غیراستاندارد گفت: «خوردگی شدید تیرهای چراغ برق در سطح استان، نمونه‌ای ملموس از آثار این مسئله است. این شرایط، ضرورت اجرای این پژوهش و ارائه راهکارهایی نظیر فیلتراسیون برای کاهش کلر و سولفات و نیز جلوگیری از هدررفت روزانه هزار مترمکعب آب شیرین در صنعت بتن را بیش از پیش آشکار می‌سازد.»