جستجو

فرهمند: نیازمند اجرایی شدن قوانین حوزه بهره وری انرژی در کشور هستیم

  • صفحه اصلی
  • فرهمند: نیازمند اجرایی شدن قوانین حوزه بهره وری انرژی در کشور هستیم
رییس

عضو شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان با اشاره به اینکه قوانین متعدد و مطلوبی در حوزه بهره وری و بهینه سازی مصرف انرژی در کشور داریم، خواستار ابلاغ و اجرای این مهم به ویژه در حوزه صنعت ساختمان شد.
به گزارش روابط عمومی، «مجتبی فرهمند» در همایش بسیج تجار، اتاق بازرگانی و اصناف سراسر کشور با اشاره به اینکه اعضای این همایش در شهری گردهم آمده اند که در سال ۹۷ از طرف سازمان جهانی انرژی به عنوان پایلوت شهر پایدار انتخاب شده است، اظهار کرد: از قرن ۱۹ که توسعه شهرها سرعت گرفت عمدتا توسعه تک بعدی بود و صرفا کالبد شهرها گسترش یافت و به سایر بخش ها مثل منابع انرژی، محیط زیست، عدالت اجتماعی و ... توجه نشد، بر این اساس مبحث پایداری شهرها مطرح گردید.
وی افزود: در طول تاریخ ساختار شکل گیری شهرها بر اساس امکان دفاع در برابر مهاجمان و دشمنان بیرونی شکل گرفته و یزد هم چنین بوده اما دشمن یزد کم آبی و کویر بوده است. در یزد میان طبیعت و معماری ارتباطی جامع با احداث قنات ها و بادگیرها ایجاد شده تا با لحاظ نمودن پایداری انرژی منابع طبیعی برای آیندگان حفظ شود.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان یزد تاکید کرد: وسعت بنا و ساختمان ها در یزد هم بر مبنای بهره وری مصالح ساخت و ساز بوده است، مثلا در یزد تعداد زیرزمین در خانه های قدیمی متفاوت است. در یک تحقیق دانشگاهی مشخص شد در یزد قدیم بر اساس میزان خاکی که برای ساخت و ساز نیاز بوده زیرزمین ها حفر می شده تا از خاک آن با بهره وری اصولی برای ساخت و سازاستفاده شود. 
فرهمند با تاکید بر اینکه نقش ساختمان ها در مصرف انرژی و همچنین ساختار محیط زیست کشورها بسیار مهم است، گفت: ۲۴درصد کیفیت هوا توسط مصرف انرژی در ساختمان ها از بین میرود، همچنین سهم ساختمان ها در تولید گازهای گلخانه ای ۷۵ درصد و آلودگی آب شرب ۲۵ درصد است. 
وی با اشاره به اینکه ۲۱ درصد انرژی در ساختمان های مسکونی و ۱۹ درصد در ساختمان های تجاری مصرف می شود در حالی که ۲۹ درصد انرژی در بخش صنعت و ۳۱ درصد در حمل و نقل مصرف می شود، بیان کرد: موضوع انرژی تامین کننده امنیت ملی است و نیازمند نگاهی ملی و ویژه است تا شاهد مشکلات شدید اجتماعی و امنیتی در آینده برای کشور نباشیم. در حال حاضر ۴۰ درصد از انرژی مصرفی در ساختمان های کشور هدر میرود که مدیریت این موضوع نقش موثری در کاهش ناترازی انرژی در ایران دارد.
عضو شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور با اشاره به اینکه از سال ۱۳۶۸ تا ۱۴۰۳ انواع و اقسام قانون مصوبه و دستورالعمل درباره بهینه سازی مصرف انرژی اصویب و ابلاغ شده است، گفت: متاسفانه بخش بسیاری از قوانین مصوب در خصوص بهره وری و صرفه جویی انرژی در کشور اجرایی نشده است. طی ۱۵ سال گذشته سالی ۵ درصد افزایش پیک مصرف برق داشته ایم در حالی که سالی ۳ و نیم درصد توسعه نیروگاهی صورت داده ایم، این موضوع یعنی سالی یک و نیم درصد ناترازی برق به وجود آمده که بیشترین آسیب را به بخش تولید و صنعت کشور زده است. بطور کلی قوانین متعدد و خوبی برای بهینه سازی مصرف انرژی نوشته شده اما اجرا نمی شود. 
وی افزود: در سال های اخیر مصرف انرژی در بخش صنعت و تولید کشور افزایش داشته که به ظاهر موجب خشنودی است که تولید گسترده تر شده اما متاسفانه تاثیری در تولید ناخالص داخلی نداشته و گواه مصرف بدون بهره وری است.
رئیس کمیسیون انرژی شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با اشاره به اینکه مصرف انرژی در تمامی فرآیندهای ساخت و ساز کشور بالاست که با اجرای قوانین و مصوبه ها می توان به عدد قابل توجهی کاهش داد، گفت: متاسفانه عزم جدی برای بهره وری انرژی در کشور وجود ندارد، نمونه آن یک دستورالعمل مهم در خصوص بهره وری انرژی در ساختمان هاست که ۴ سال است معطل ابلاغ توسط وزارت راه و شهرسازی است.
وی در خاتمه عنوان کرد: اتفاقات کوچک در راستای بهره وری انرژی ساختمان ها می تواند نقش بزرگی در کاهش مصرف انرژی کشور داشته باشد و تنها باید بر سر اجرای قوانین جدی بود.