مباحثه علمی "معماری خاک، معماری آینده"،عنوان نشست تخصصی بین المللی، در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد بود که به صورت وبینار، روز یکشنبه بیست و سوم شهریور برگزار شد .
در این مباحثه علمی، مواردی چون:
گذری بر معماری خاک،
زمینههای باز رویش خاک،
معاصر سازی معماری خاک،
و معرفی مسابقه طاق خشتانه محور گفتگوها بود.
در آغاز این مباحثه علمی، "نجمه نادری"، سرپرست تیم ثبت جهانی شهر تاریخی یزد، به معرفی مهمانان و هدف از برگزاری این وبینار پرداخت.
سپس "محسن عباسی هرفته"، مدیر پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد و رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر، به ایراد سخن پرداخت و با اشاره به تولید روزانه ۹۰۰ تن نخاله ساختمانی در یزد، گفت: نیمی از این نخاله ها مربوط به صنعت ساختمان است وصنعت ساختمان امروزه با توجه به بحران انرژی و محیط زیست و تولید نخاله که با آن روبرو هستیم، ناچار به حرکت به سوی معماری خاک است.
وی افزود: منظور از معماری خاک، صرفاً آنچه در گذشته با آن روبرو بودهایم نیست؛ بلکه تکنولوژی و علم امروز تحولات بسیاری در آن به وجود آورده که مستلزم توجه دولت، دانشگاه ها و متولیان صنعت ساختمان به آن می باشد.
به گفته این پژوهشگر برجسته، سی درصد انرژی دنیا در صنعت ساختمان مصرف می شود و معماری خاک می تواند با مزایایی چون مصرف اندک آب، بازگشت به طبیعت و استفاده از مصالح بومی و محلی در جهت کاهش مصرف انرژی کمک کند. در این صورت تولید گازهای گلخانه ای مربوط به صنعت ساختمان نیز ۳۵ درصد کاهش خواهد یافت.
"نریمان فرح زا" مدیر گروه معماری دانشگاه یزد، در این مباحثه علمی-تخصصی، از اقدامات بسیار خوب دانشکده معماری یزد، در زمینه توجه به معماری خاک سخن گفت و افزود: از انتخاب محل دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد، در یک بافت قدیمی و خانه تاریخی، تا اقدامات دیگر در قالب دوره های آموزشی و کارگاه های اجرایی، کمک موثری به ترویج معماری خاک داشته است.
مدیر گروه معماری گلین پژوهشکده معماری بومی دانشگاه یزد، افزود: تجربه های ساخت واقعی با تکنیک های مختلف خاک، از جمله تکنیک خاک فشرده و تالیف مقالات و پایان نامه های دوره کارشناسی ارشد، سرلوحه اقدامات ما برای ترویج معماری گلین است. به گفته فرح زا، در حال حاضر گزینه های تحصیل در دانشکده و پژوهشکده معماری بومی در زمینه معماری خاک مطرح است که انشاءالله در آینده نزدیک عملیاتی خواهد شد.
مسابقه طاق خشتانه نیز اقدامی در این زمینه است که با مصالح خشتانه با هدف آشنایی با کیفیت بار پذیری و انعطاف پذیری خشک در مقیاس یک دهم طراحی شده است.
مجید حاج میر بابا، مدیر کارگاه های اجرایی مرکز مطالعات بین المللی کراتر دانشگاه گرونوبل فرانسه، سخنران مهمان این مباحثه علمی بود. وی استفاده از خاک در دنیا را به عنوان مساله نوینی که امروزه در دستور کار بسیاری از کشورها، دولت ها و مراکز علمی جهان قرار گرفته، مطرح کرد و افزود: تولید بناهای یک و دو طبقه خاک با تکنیک خاک فشرده و سقف های سبک، استفاده از دیوار جدا کننده خاکی در ساختمانهای اسکلتی چندین طبقه، ساخت پناهگاههای موقت، تولید پنل های خاک برگ، دیوار پیش ساخته با خاک فشرده و آسفالت خاکی، از نمونههای حاصل از معماری خاک است.
به گفته این استاد برجسته، امروزه شهرداران شهرهای بزرگ دنیا به فکر استفاده از خاکهای حاصل از گودبرداری ساختمان ها به علت هزینه های دفع نخاله و تبعات آن هستند و پروژههای خوبی برای آن تعریف شده است.
وی راهکارهای گرایش مردم به معماری خاک را آموزش و ترویج آن در میان عموم مردم و حتی نوجوانان و خردسالان، دانست واظهار داشت: برگزاری دورهها و جلسات مباحثه، مثل این جلسه، میتواند در این خصوص، بسیار موثر باشد و هدف، آن است که بشر قبل از اینکه به اجبار به سمت معماری خاک برود، آگاهانه آن را انتخاب نماید. این وبینار در میان استقبال خوب علاقهمندان حدود دو ساعت ادامه یافت.
فایل ارائه دکتر فرح زا
فایل ارائه مهندس حاج میربابا