جستجو

نگاه ویژه سازمان به مقاوم سازی بافت تاریخی

  • صفحه اصلی
  • نگاه ویژه سازمان به مقاوم سازی بافت تاریخی
بافت تاریخی

نائب رئیس اول سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد، بافت تاریخی و بناهای خشتی یزد را از جمله آثار ناب و دلیل اصلی جهانی شدن این شهر خواند و با تأکید بر نگاه پژوهش محوری که در سازمان وجود دارد، از انجام طرح پژوهشی "بررسی امکان مسلح سازی دیوارهای خشتی" خبر داد.
احمدعلی فلاح که به عنوان ناظر بر تمامی مراحل انجام این طرح پژوهشی نظارت داشته در گفتگو با روابط عمومی سازمان گفت: ثبت جهانی شهر یزد به عنوان اولین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان باب جدیدی برای مطالعه بر روی بناهای خشتی گشوده است.
وی در خصوص ضرورت انجام این طرح اظهار داشت: وجود بناهای تاریخی و خشتی که نیازمند مقاوم سازی هستند از یک سو و همچنین نیاز به دستورالعملی برای ساخت بنا در ناحیه تاریخی شهر به طوری که با دیگر بناها همخوانی داشته باشد از سوی دیگر، نیاز به تحقیق و پژوهش در زمینه مقاوم سازی دیوارهای خشتی را روشن می سازد.
فلاح ادامه داد: مطالعه و انجام پژوهش در این زمینه، با توجه به جایگاه و شناختی که یزد در این خصوص دارد از سوی مركز ملي تحقیقات مسکن و همچنین شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی به یزد واگذار گردید.
وی افزود: سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد نیز بنا به پیشنهاد دانشکده عمران دانشگاه یزد، طی قراردادی انجام طرح پژوهشی با عنوان "امکان مسلح سازی دیوارهای خشتی" را به گروهی از پژوهشگران و مهندسین آن دانشگاه واگذار نمود.
فلاح تصریح کرد: پس از بررسی پروپوزال ارائه شده به سازمان، در شهریورماه سال گذشته فرصتی 6 ماهه برای انجام این طرح مشخص گردید که با وقفه ای کوتاه به دلیل شیوع ویروس کرونا، در یک پروسه 9 ماهه به انجام رسید.
وي در خصوص نتایج این طرح پژوهشی، ضمن اشاره به هزینه بر و زمان بر بودن فعالیت های پژوهشی گفت: البته اجرایی شدن یک طرح پژوهشی نیازمند سلسله مراتبی از اقدامات است و به صرف پژوهش نمی توان آن را پیاده سازی نمود ولی با این حال نتایج حاصل از این پژوهش و راهکارهای ارائه شده برای مقاوم سازی و جذب انرژی در دیوارهای خشتی وارد مرحله فنی و آزمایشی شده است و با توجه به نتایجی که تاکنون داشته، به نظر می رسد بتوان از این راهکار در ساخت و ساز بناهای خشتی بهره گرفت.
نايب رئيس اول سازمان افزود: البته دستیابی به نتیجه قطعی و ارائه دستورالعمل مشخص برای ساخت چنین بناهایی نیازمند آزمایش هاي گسترده تری در آزمایشگاه های مجهز و بر روی سازه های بزرگتر است.
فلاح در انتها به نقش کلیدی پژوهش برای رشد یک سازمان اشاره نمود و افزود: سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد با این نگاه، در انجام طرح پژوهشی مذکور مشاركت داشته و آماده همکاری با مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی برای ادامه روند تحقیقات در این خصوص است.