جستجو

فرهمند: آموزش، رکن اصلی سازمان و زمینه ساز واقعی شدن خدمات مهندسی

  • صفحه اصلی
  • فرهمند: آموزش، رکن اصلی سازمان و زمینه ساز واقعی شدن خدمات مهندسی
vmds

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد با اشاره به اهمیت کیفی شدن خدمات مهندسی و ارتقای سطح ارائه خدمات با برگزاری دوره‌های آموزشی تخصصی، آموزش را نیاز مبرم خدمات 7 گانه سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد برشمرد و آن را یکی از برنامه‌های اساسی سال جاری نظام مهندسی بیان کرد.
مجتبی فرهمند در گردهمایی اساتید سازمان نظام مهندسی که به منظور هم اندیشی با اساتید بومی حوزه مهندسی ساختمان برگزار شد، افزود: بیشترین تمرکز سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد تاکنون بر اشتغال مهندسان شامل تعرفه، بازرسی و غیره بوده است درحالی‌که باید به سمت کیفی کردن خدمات پیش برویم و این موضوعات نباید محور و مأموریت اصلی سازمان قلمداد شود.
وی ادامه داد: در این سال‌ها کمتر به جایگاه مهندسان و نظام‌مهندسی در جامعه و آینده مهندسی کشور و استان و اینکه چه نتیجه ای را تحویل آیندگان می‌دهیم، پرداخته شده است. مطالبه جامعه مهندسی استان درباره شهر و تاب‌آوری آن مورد توجه قرار نگرفته و تا این شرایط حکم‌فرماست، آموزش‌ها اثربخش نخواهد شد.

ضرورت کاربردی‌کردن آموزش‌ها با ارائه خدمات واقعی

رئیس نظام‌مهندسی ساختمان استان یزد با تأکید بر اینکه آموزش‌ها زمانی کاربردی است که خدمات واقعی شوند، ادامه داد: متاسفانه در استان و مشخصاً شهر یزد،70 درصد ساختمان‌ها پروانه ندارند و از 30درصد باقیمانده نیز، پرونده 99درصد به کمیسیون ماده 100 ارسال می‌شود و تنها یک درصد از ساخت‌وسازهای شهر یزد مطابق پروانه است. این نشان می‌دهد که آموزش‌ها اثربخش نبوده است.
وی افزود: این موارد زنجیره ای به‌هم‌پیوسته است و بخش‌های مختلف باید در کنار هم اصلاح شود تا به اهداف موردنظر دست یابیم. برای مثال آموزش‌های ارائه شده در بخش‌هایی که خدمات واقعی ارائه می‌شود، بسیار مؤثر واقع شده و برای نمونه می‌توان به بخش گاز اشاره کرد.
فرهمند گفت: در زمینه بازرسی گاز، مهندسان نیاز به آموزش دارند چرا که مسئولیت و خدمات کاملاً واقعی است و اگر به‌روز نشوند به لحاظ کیفی نمی‌توانند خدمات خوبی ارائه دهند؛ اما در سایر خدمات مهندسی این دغدغه وجود ندارد و آموزش‌ها جوابگو نیست. 
وی افزود: در این دوره از هیات مدیره سازمان تلاش کردیم تا حساسیت موضوع تخلفات ساختمانی را تذکر دهیم به‌طوری‌که نهایتاً این موضوع به یکی از دستور کارهای دستگاه‌های نظارتی و قضایی تبدیل شد و در شورای پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان مطرح و در آستانه قرارگرفتن به‌عنوان یکی از جرایم قرار گرفت.
این مسئول در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: برای تحقق افق خدمات مهندسی، می‌توان به بررسی و تصویب ارائه خدمات مکمل در 7 رشته مهندسی روی آورد. برای مثال در بخش خدمات شهرسازی، طرح تفکیک و آماده‌سازی به جریان افتاده است و هیچ تفکیک و آماده‌سازی بدون تأییدیه نظام‌مهندسی قابل‌طرح و تصویب نیست. 
وی افزود: در بخش نقشه برداری، تهیه پیش نقشه آغاز شده که امیدواریم به نتایج مطلوب دست یابیم. ضمن اینکه دربخش ترافیک نیز برای اولین بار شرح خدمات ترافیکی تصویب شد. طراحی ترافیکی از جمله خدمات واقعی است که جایگاه مهندسان در آن مورد توجه قرار می‌گیرد و این اتفاقات به‌زودی در حوزه برق نیز تکرار خواهد داد.
فرهمند گفت:  انرژی هم یکی از مباحث مهم است. یک سال به‌صورت مداوم از بحران جدی انرژی در کشور به‌ویژه در استان یزد صحبت شده و اقداماتی را نیز آغاز کرده‌ایم. با روندی که کشور ناچار به آزادسازی نرخ مصرف انرژی است، رعایت این موضوع در ارائه خدمات مهندسی بسیار حائز اهمیت است.

ظرفیت بالای علمی برای ارائه آموزش‌های تخصصی در استان

رئیس نظام‌مهندسی ساختمان استان یزد با اشاره به ظرفیت‌های علمی بالای استان برای ارائه آموزش‌های تخصصی و کاربردی در حوزه خدمات سازمان نظام‌مهندسی ساختمان، تأکید کرد: ارائه این آموزش‌ها منوط به واقعی‌سازی خدمات است و تا این اتفاق روی ندهد، جایگاه مهندسی روزبه‌روز تنزل پیدا می‌کند.
وی تأکید کرد: ضرورت دارد تا از ظرفیت اعضای هیئت‌علمی دانشگاه ها برای برگزاری این دوره‌ها استفاده شود و قطعاً این آموزش‌ها زمانی که در حوزه خدمات مهندسی به‌صورت تخصصی برگزار شود، کاربردی‌تر و اصولی‌تر خواهد بود. 
رئیس سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان افزود: در این مسیر آماده همکاری و مشارکت دانشگاه های استان به ویژه دانشگاه یزد هستیم تا در کنار کمیته آموزش سازمان حوزه آموزشی و ترویجی سازمان را تقویت کنیم.

اهمیت نقش‌آفرینی مهندسان در رقم‌زدن آینده بهتر برای استان

رئیس نظام‌مهندسی ساختمان استان یزد به اهمیت جایگاه مهندسی استان در شکل‌گیری آیـنده و نقـش‌آفـرینی در تـصمـیم‌گیـری و تصمیم‌سازی‌ها در مسیر جریان‌سازی آینده استان تأکید کرد و افزود: آینده استان نتیجه تفکر ما است، می‌توانیم منفعل  باشیم، در این صورت چشم‌انداز قابل‌توجهی در پیش نیست؛ اما اگر بخواهیم که آینده بهتری رقم بخورد، باید حضور مؤثر و فعالانه داشته باشیم.
وی با تأکید بر اینکه آینده ناخوشایندی در حوزه ساخت و ساز در انتظار مردم استان است، تأکید کرد: ما مهندسان می‌توانیم جلوی بروز این آینده خطرناک را بگیریم و این مطالبه باید از سوی جامعه مهندسان شکل‌گرفته و دنبال شود وگرنه انتظاری از دیگران نخواهد بود.
فرهمند با بیان اینکه در حال حاضر نقش مهندسان در روند فعالیت‌ها صدور مجوز پایان کار است، ادامه داد: ما باید ایده‌پردازی کنیم چرا که شهر یزد در حال حاضر تاب‌آوری ندارد و خسارت‌های ناشی از بارندگی‌ها و زلزله های احتمالی موید این مطلب است که مهندسان باید تلاش کنند تا تاب‌آوری شهر افزایش یابد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر کیفیت زندگی در شهر از نظر نور، آرامش و غیره به آرزو تبدیل شده و به حداقل‌ها اکتفا کرده‌ایم، افزود: باید دور هم جمع شویم، فکر کنیم و طرح‌های مبتکرانه بدهیم و موضوعات را عملیاتی کنیم.
رئیس سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان یزد به اهمیت هم فکری در حوزه‌های گوناگون نظام‌مهندسی ساختمان تأکید کرد و افزود: یکی از روش‌های جلوگیری از تخلفات، فرهنگ‌سازی در زمینه فناوری‌های نوین است چرا که ارائه این خدمات، تخصصی است و هر کسی نمی‌تواند به آن ورود کند.
وی لازمه این تخصصی‌شدن را برگزاری دوره‌های آموزشی، انجام بازدیدهای آموزشی و حتی فراهم‌کردن فرصت حضور اساتید در تورهای داخلی و خارجی برای ارتقای سطح دانش و تجربه عنوان کرد.