مهندس محمد حسینی، عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گفت: نقشه برداری قدم اول کارهای عمرانی و نقشه برداران پیشقراولان عمران و آبادانی هستند زیرا مهندسین نقشه برداران باید پیش از شروع عملیات احداث سازه ها در محل حاضر شده و موقعیت دقیق ملک را باتوجه به مشخصات مندرج در سند، ضوابط شهرداری، اشراف آن بر معابر مجاور و بر و کف ساختمان، کنترل و به مالک اعلام نمایند.
به گزارش روابط عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد، سیزده شهریور، زادروز ابوریحان بیرونی دانشمند بزرگ و پیشتاز علوم مهندسی، روز مهندسی نقشهبرداری نامگذاری شده است. ابوریحان بیرونی دانشمند بزرگ ایرانی فعالیتهای متعدد و ارزشمندی را در زمینه مهندسی نقشهبرداری و علوم ژئوماتیک به انجام رسانده است که بسیاری از آنها برای نخستین بار توسط او صورت پذیرفته و تا قرنها اعتبار علمی خود را در جهان محفوظ داشته است.
به بهانه روز نقشه بردار با مهندس محمد حسینی، دانش آموخته مقطع لیسانس و فوق لیسانس دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان و عضو هیئت علمی دانشکده عمران دانشگاه یزد گفتگو کردیم.
وی در پاسخ به جایگاه و اهمیت کار نقشه برداری در سازه ها و پروژه های ساختمانی، گفت: نقشه برداری قدم اول کارهای عمرانی و نقشه برداران پیشقراولان عمران و آبادانی هستند زیرا مهندسین نقشه بردار باید پیش از شروع عملیات احداث سازه ها در محل حاضر شده و موقعیت دقیق ملک را باتوجه به مشخصات مندرج در سند، ضوابط شهرداری، اشراف آن بر معابر مجاور و بر و کف ساختمان، کنترل و به مالک اعلام نمایند.
مهندس حسینی کارِ مهندسین نقشه برداری را مکمل و تاثیر گذار بر کار طراحان و معماران دانست و اظهارداشت: در بسیاری از اوقات، موقعیت دقیق ملک با موقعیت و ابعاد سند آن مقداری اختلاف دارند و لذا طراحی ملک بر اساس موقعیت و ابعاد مندرج در سند، باعث ایجاد دردسرهایی می شود لذا نقشه برداری در ساخت و ساز نقش پایه ای و اساسی غیرقابل انکاری دارد.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان با بیان اینکه رشته نقشه برداری همگام با علم روز دنیا به پیش می رود، خاطرنشان کرد: در حال حاضر عملیات نقشه برداری با استفاده از سامانه های روز تعیین موقعیت جهانی یا ماهواره ای صورت می گیرد که این موضوع سبب افزایش دقت در برداشت و ارائه برداشت به کارفرما می شود.
وی به استفاده مهندسین نقشه بردار از سامانه شمیم؛ یکی از گیرنده های ماهواره ای ملی اشاره و خاطرنشان کرد: استفاده از این شبکه باعث افزایش دقت کار مهندسین تا سانتی متر می شود لذا نقشه برداران می توانند با دقت بالای این شبکه، گوشه های هر ملاک را تا حد سانتی متر مشخص کنند.
مهندس حسینی در ادامه در پاسخ به این سوال که "مهمترین چالش ها و دغدغه های مهندسین نقشه بردار چیست؟" گفت: یکی از دغدغه های مهندسین، توزیع عادلانه کار بین آن ها بود که با تلاش ها و پیگیری های صورت گرفته ارجاع کار به صورت سیستمی و برمبنای امتیازات نقشه برداران در دستور کار قرار گرفت و این مشکل به طور کامل حل شد.
عضو هیئت علمی دانشکده عمران دانشگاه یزد یکی از مشکلات مهندسین نقشه بردار را پذیرش کارهای با متراژ پایین به دلیل مقرون به صرفه نبودن آن ها عنوان کرد و افزود: در این خصوص نیز توزیع کار به صورت سیستماتیک و دوره ای و بر اساس کارکرد، امتیازها و تعداد کارهای کوچک انجام شده توسط مهندسین، صورت می گیرد.
وی همچنین با اشاره به تعریف امتیازهای تشویقی در راستای ترغیب مهندسین جهت نقشه برداری از کارهای زیر هزار مترمربع، خاطرنشان کرد: بر این اساس علاوه بر ایجاد انگیزه در بین مهندسین، افرادی که اقدام به نقشه برداری از چندین پروژه کوچک را کنند، امتیاز بالایی کسب کرده و پس از آن می توانند پروژه های بزرگ و با متراژ بالای مد نظر خود را انتخاب کند.
مهندس حسینی در ادامه به اهتمام سازمان نظام مهندسی ساختمان استان برای افزایش تعرفه های خدمات مهندسی اشاره و تصریح کرد: در این راستا جلسات متعددی با مسئولین استان برگزار شد که ثمره آن افزایش نرخ تعرفه های خدمات مهندسی استان و نزدیک تر شدن آن ها به مقدار واقعی بود.
عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان در ادامه یکی از اقدامات انجام شده برای افزایش عرصه فعالیت مهندسین نقشه برداری دارای پروانه اشتغال را رایزنی با مسئولین راه و شهرسازی استان و اخذ مجوزهایی در این زمینه اعلام کرد.
وی در انتها و در پاسخ به تعداد مهندسین نقشه بردار عضو سازمان نظام مهندسی، گفت: در حال حاضر ۳۰۰ مهندس نقشه بردار عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان هستند که از این تعداد ۸۰ نفر پروانه اشتغال کار دارند و از مجموع این ۸۰ نفر، ۵۰ نفر با توجه به شرایط کار و محل سکونت خویش، برای همکاری با سازمان اعلام آمادگی کردند.