جستجو

امروز و فردای معماری یزد از دیدگاه مهندسان فرهیخته معماری

  • صفحه اصلی
  • امروز و فردای معماری یزد از دیدگاه مهندسان فرهیخته معماری
1

رییس انجمن صنفی معماران استان یزد در ویژه برنامه سازمان نظام مهندسی ساختمان که عصر شنبه چهارم اردیبهشت ماه و به مناسبت روز معمار برگزار شد، با گرامیداشت یاد و خاطره استاد امیری اردکانی از موسسین این انجمن گفت: سازمان نظام مهندسی استان همواره حامی و پشتیبان معماران بوده و نقش موثری در ارتقای کیفیت معماری شهر یزد داشته‌ است.

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد؛ مهندس مجتبی فرهمند هویت تاریخی و فرهنگی یزد را زبانزد جهانیان دانست و اظهار کرد: معماری فاخر یزد نشان از نوعی نبوغ بشری دارد و دنیا به آن معترف است. هنر معماری گذشتگان ما کیمیاگری بوده که به معنای واقعی کلمه خاک را به کیمیا تبدیل و با کم ارزش ترین مصالح ساختمانی چنین گوهر گرانقدر و بهشت برینی ایجاد کرده‌اند.

وی با بیان اینکه معماران گذشته یزد صرفاً از مصالح و خشت و گل و شیشه شناخت نداشته اند بلکه هنر خلق فضای زندگی را هم به خوبی می دانسته‌اند خاطرنشان کرد: معماران یزدی استاد تبدیل تهدید به فرصت بوده‌اند و مسئله سکونت را با روش‌ تعامل با طبیعت حل کردند.

مهندس فرهمند اقلیم سخت و خشن و خشکسالی را تهدیدات بزرگ معماری شهر یزد برشمرد و افزود: معماران گذشته یزد با روش های خلاقانه و برقراری ارتباط با طبیعت توانستند با تکنولوژی بادگیر و قنات و ایجاد حیاط مرکزی و گودال و باغچه چنین معماری نفیسی را خلق کنند که نمونه ای منحصر به فرد در تمام دنیاست.

وی با تاکید بر اینکه یکی از اصلی ترین برنامه های انجمن صنفی معماران استان یزد در سال ۱۴۰۰ پیگیری فرایند کسب عنوان پایتخت معماری ایران است، یادآور شد: امروز ادعا داریم که یزد باید پایتخت معماری ایران باشد چراکه ویژگی‌های تبدیل شدن به قطب معماری ایران را دارد و این مهم با کمک و حمایت سازمان میراث فرهنگی و کلیه دستگاه‌های متولی محقق خواهد شد.

رئیس انجمن صنفی معماران استان یزد با اظهار تاسف از نابسامانی امروز معماری، گفت: این گسست تاریخی به نوعی منجر به فضاهای شهری ناخوانا در شهرها شده و این ناخوانایی تا به حدی پیش رفته است که اساساً هیچ گونه ارتباط منطقی با معماری گذشته نداریم.

وی تاثیر مقوله فرهنگ در معماری را محرز و غیرقابل انکار توصیف کرد و ادامه داد: هر قوم و ملتی ویژگی‌های خاص فرهنگی خود را دارد و اساساً فرهنگ، روح و جان یک ملت است. اما اکنون شهرهای ما در حال شبیه شدن به یکدیگر هستند. به این دلیل که مقوله فرهنگ را حذف کرده‌ایم در حالیکه فرهنگ یک جامعه را می توان با معماری آن قضاوت کرد.

مجتبی فرهمند با اشاره به شکل گیری انجمن صنفی معماران استان یزد در سال ۸۷ به عنوان قدیمی‌ترین و تنها انجمن فعال در حوزه معماری تصریح کرد: یکی از نیازهای امروز انجمن آن است که با همفکری و هم افزایی در مورد موضوعات مختلف خلاهای آموزشی این حرفه را برطرف کرده و در جهت ارتقای کیفیت طراحی تلاش کنیم.

وی در تشریح برنامه‌های انجمن صنفی معماران استان در قالب کمیته های چهارگانه در سال ۱۴۰۰ توضیح داد: اصلی ترین ماموریت‌‌های کمیته صنفی تدوین نرخ‌نامه به عنوان مکمل تعرفه‌های نظام مهندسی، شرح قراردادهای مستدل قانونی، مشاوره های حقوقی، انتخاب وکیل معتمد برای بررسی دعاوی و تشکیل شورای حل اختلاف جهت رسیدگی به مشکلات بین کارفرمایان و معماران است.

فرهمند فعالیت کمیته آموزش را مکمل آموزش‌های سازمان نظام مهندسی عنوان کرد و گفت: بازدیدهای دوره‌ای، نقد و بررسی آثار معماری کشور و برگزاری تورهای معماری بعد از شرایط کرونا در کمیته آموزش انجام می شود. همچنین کمیته پشتیبانی و رفاهی با حمایت سازمان نظام مهندسی در جهت رفاه معماران تلاش خواهد کرد.

وی مهمترین وظیفه کمیته روابط عمومی انجمن صنفی معماران را انتخاب ساختمان‌های برتر در شهر یزد دانست و افزود: سازمان نظام مهندسی و شهرداری قول مساعد داده‌اند که سالانه چند ساختمان را به عنوان ساختمان برتر انتخاب کنیم تا تشویقی برای مجریان، طراحان، ناظران و کارفرمایان نمونه و محملی برای ارتقای کیفیت معماری شهر شود.

 

اجرای تريبون آزاد معماران با عنوان «يك مسئله يك راه حل»

در بخش تريبون آزاد معماران که با عنوان «يك مسئله يك راه حل» برگزار شد مهندس زارع از مهندسان با سابقه استان یزد به بیان دیدگاه های خود در خصوص نظارت‌های سازمان نظام مهندسی و لزوم ورود به ساختمان‌های عمومی و خیری ساز شهر بالاخص بیمارستان شهید صدوقی که از نظر کیفیت فضای کالبدی ایراد دارند،  پرداخت.

در ادامه مهندس قاضی نسب درخصوص ضرورت ارتقاء کیفی سیما و منظر شهری سخنرانی کرد و مهندس تشکری نیز خواستار آموزش های مضاعف در رشته معماری شد. همچنین مهندس تشکری بحث نظارت های معماری را مطرح کرد و مهندس سادات اخوی به عنوان آخرین سخنران این بخش در خصوص گزارش ناظرین و ساز و کار اعمال این گزارش ها بر روی مالکین ساختمان ها سخن گفت.

مهندس نوری دبیر کمیسیون تخصصی معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان استان با بیان اینکه یزد در حوزه معماری معاصر از بناهای قابلی برخوردار است که قابلیت ثبت و نگهداری را دارند، گفت: بناهایی همچون خانه تفضلی از خانه های جالب در معماری مدرن هستند که باز هم می‌بینیم که رها شده و متاسفانه روز به روز در حال نابودی است.

وی با انتقاد از شکل گیری غیر کارشناسی مشاورین املاک در یزد اظهار کرد: در تمام دنیا شرکت‌های تخصصی کار مشاورین املاک را انجام می‌دهند و این شرکت‌ها از تیم معمار، شهرساز، حقوقی، بازاریاب و برخوردارند اما متاسفانه به مشاور املاک در کشور و استان یزد به صورت ابتدایی نگاه می‌شود.

در این مراسم سخنرانان یاد زنده یاد استاد امیری اردکانی پیشکسوت معماری و شادروان هدا صادقیان معمار جوان و پرتلاش استان یزد را گرامی داشتند.